kingfisher blues 
zondag, juli 14, 2013, 14:48
sb_postedby sb_admin
Het is erg druk op het moment, veel workshops en de eerste voorbereidingen voor IJsland staan op de agenda. Je moet dan denken aan wat conditie training in de sportschool, want IJsland gaat intensief worden denk ik. Maar nog 5 weken resten me on in conditie te raken dus dat moet wel lukken. Daarnaast heb ik ook redactioneel werk opgeleverd voor de Shoot en de Zoom. Al met al erg druk dus … maar gisteren heb ik een ieder geval tijd kunnen vrij maken voor een fotosessie op een privé domain. Een prachtige locatie ok de plaatselijke ijsvogel daar te fotograferen. Een paar sfeer beelden :







Tot de volgende ;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


De tijd vliegt 
woensdag, juli 3, 2013, 20:24
sb_postedby sb_admin
Het gaat allemaal enorm snel op dit moment, Nog een week of 6 en we reizen af naar IJsland voor een fotosessie van twee weken. Tijdens deze fotosessie gaan we een workshop voorbereiden die we vervolgens in 2014 gaan aanbieden. Daarnaast ben ik afgelopen weken vooral bezig geweest met het uitrollen van een release en heel veel fotografie workshops. Soms wel twee op een dag maar het blijft enorm leuk om te doen. Vandaar dat deze update zich slecht beperkt tot een aantal opnames gemaakt tijdens de verschillende workshops van afgelopen weken ….


Zeearend (Captivce) : (Haliaeetus leucocephalus) is een roofvogel die in Canada en in de Verenigde Staten broedt. Aan het eind van de twintigste eeuw stond de vogel op het punt van uitsterven, maar de populatie is tegenwoordig tot een stabiel niveau hersteld.




De bijenorchis (Ophrys apifera) is een orchidee. De plant is in Nederland en België wettelijk beschermd. De Nederlandse naam wordt ontleend aan het feit dat onderste lip op een honingbij lijkt. De plant lijkt op de iets kleinere hommelorchis (Ophrys holoserica) .

De bladeren zijn punt-ellipsvormig. De bloem kent zelfbestuiving. Het patroon varieert sterk. Het patroon zou kunnen helpen om bijen aan te lokken ten behoeve van bestuiving. De bloeiperiode loopt van begin juni tot half juli. De bloemen staan verspreid langs de stengel. De plant wordt tot 50 cm hoog. De sepalen zijn breed lancetvormig. De kleur varieert, maar is meestal licht- tot donkerroze.


Parthenos sylvia is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De spanwijdte varieert tussen de 70 en 80 millimeter. De vlinder komt voor in het Oriëntaals gebied in India, Myanmar, Sri Lanka de Indische Archipel, Nieuw-Guinea en de Filipijnen.


De oehoe (captive) (Bubo bubo) is een van de grootste uilensoorten ter wereld (een andere grote soort is de Blakistons visuil). De naam van de vogel heeft deze te danken aan zijn roepgeluid. Vooral in de late winter laat het mannetje zijn imposante "Oehoe"-roep horen.

Tot de volgende ... ;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


De terugblik 
zondag, juni 9, 2013, 10:05
sb_postedby sb_admin
Het is al weer even geleden dat ik tijd vrij heb gemaakt voor een update, vandaar maar even terug kijken op de laatste weken. Een aantal weken geleden erg druk geweest met de masterclass landschapsfotografie op het wad waarvan de opnames al te zien waren op facebook. Een prachtige masterclass is het geworden, de start van de dag was er vroeg met mooi helder weer. Uiteindelijk hebben we het gedurende de dag droog kunnen houden al was dit niet het geval voor alle camera's. Wie deze beelden wil zien moet maar eens kijken op facebook… Daarnaast heb ik een aantal workshops verzorgd voor natuurfotoworkshop.nl en ben ik in de Ardennen op zoek gegaan naar vlinders en orchideeën. Dat laatste viel een beetje tegen, de temperatuur was mooi maar er stond een beetje veel wind wat fotograferen van vlinders lastig maakte. Uiteindelijk hebben we toch een aantal soorten orchideeën en andere bijzondere bloemen kunnen fotograferen. Wat vlinders betreft is het beperk gebleven tot een koningspage en een groentje, hopelijk trekt het vlinderbestand een beetje aan want ik ben niet van mening dat het geen goed jaar is voor wat betreft de vlinders. Dan als laatste een natuurfoto workshop per fluisterboot in NP de Biesbosch die rond 5 uur in de morgen startte vanuit de haven van Geertruidenberg. In de frisse of zelfs koude morgen zijn we op zoek gegaan naar onderwerpen, al snel kregen we de eerste futen voor de lens die opvallend genoeg geen van allen jongen hadden maar wel rondzwommen in meesterlijk licht. Nabij de haven van Hank troffen we de bever die ons tegemoet kwam zwemmen. De ijsvogel hebben niet gezien maar ondanks dit heeft het landschap de verschillende ganzen, zwaluwen, libellen, juffers en kikkers ons heel de dag bezig gehouden. Een kleine impressie :


Ja hoor dit is de Nederlandse kust ...


De cursisten van de masterclass aan het werk op het wad ….


De wilde akelei (Aquilegia vulgaris) is een 45-60 cm hoge vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De soort is zeer zeldzaam in Zuid-Limburg, maar komt elders verwilderd meer voor.


De koningspage (Iphiclides podalirius) is een dagvlinder uit de familie Papilionidae, de grote pages. De vleugel varieert in lengte tussen de 32 en 39 millimeter.


De Nijlgans (Alopochen aegyptiaca) behoort tot de familie Anatidae (zwanen, ganzen en eenden). In deze familie zit ze in de onderfamilie Tadorninae (halfganzen). Dit zegt meteen iets over haar formaat. Haar naam is dus verwarrend, want ze behoort niet tot de onderfamilie Anserinae (zwanen en ganzen). De oude Egyptenaren beschouwden de Nijlgans als een heilig dier en beeldden haar regelmatig af in hun kunst.


De weidebeekjuffer (Calopteryx splendens) is een 45 à 48 mm grote Juffer die in Nederland en België vrij algemeen voorkomt. De soort is over vrijwel heel Europa verspreid. De weidebeekjuffer vliegt van mei tot begin augustus bij voorkeur bij langzaam stromende beken, maar ook bij rivieren.


De fuut (Podiceps cristatus) is een watervogel, en in Europa het grootste lid van de Podicipedidae.

Tot de volgende ...;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.



Special Haze ... 
maandag, mei 20, 2013, 09:55
sb_postedby sb_admin
Een lang weekend maar volgens de voorspellingen grijs en regenachtig weer. In tegenstelling tot eerdere voorspellingen was gisteren een mooie dag, gedeeltelijk bewolkt weer met hele speciale lichtomstandigheden. Soms heb je van die heiige periodes tussen regenachtige dagen waarbij je fantastisch fotografisch licht hebt, een beetje het idee van een natuurlijke softbox. Gisteren was zo'n dag met als prettige bijkomstigheid dat het dierenrijk zich veelvuldig liet aanschouwen. Erg veel mooie en bijzondere soorten gezien in situaties waar je normaal heel wat tijd moet investeren om ze goed voor de lens te krijgen. Als Biesbosch gastheer weten wij de plekjes wel te vinden maar toch laat deze beperkte impressie zien hoe groot de diversiteit van leven is in NP de Biesbosch….


Geen bever maar een muskusrat of bisamrat(Ondatra zibethicus)deze rat is een knaagdier uit de onderfamilie der woelmuizen. Voor onze zuiderburen, het dier wordt op de menukaart ook wel als waterkonijn aangeduid. De muskusrat is de enige nog levende soort uit het geslacht Ondatra. Hij komt oorspronkelijk enkel in Noord-Amerika voor, maar leeft tegenwoordig als exoot in Europa en Noord-Azië. Deze kwam zomaar langs zwemmen tijdens het fotograferen van de visdiefjes.


De rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) is een zangvogel uit de familie van Acrocephalidae. Gemaakt met de 1D, 500mm F4.0 + 1.4TC


De aalscholver (Phalacrocorax carbo), ook wel scholver, scholverd, schollevaar of koolgans genoemd, is een tamelijk grote en opvallende vogel. De in West-Europa voorkomende aalscholver behoort tot de familie van de Phalacrocoracidae, waarvan 36 soorten bekend zijn. Het zijn allemaal vrij grote watervogels die voornamelijk van vis leven. Ze vormen met de genten, fregatvogels en slangenhalsvogels een eigen clade.


Een opname van een waterjuffer (Zygoptera). Gemaakt met de 5DIII, 100MM macro + Raynox -DCR250 voorzet lens. Deze voorzetlens met dioptrie van 7 behoud zijn scherpte en is kleur echt. Een prachtig stukje gereedschap om je macro bereik te vergroten.


De oeverzwaluw (Riparia riparia) is een zangvogel uit de familie van de hirundinidae (zwaluwen)


De visdief (Sterna hirundo) is een vogel uit de familie van de sterns (Sternidae). De visdief is een tweelingsoort van de noordse stern, S. paradisaea. Of beter gezegd een zustersoort van zowel de noordse stern als de Dougalls stern (S. dougallii).


Libellen (Odonata) zijn een insectenorde die wereldwijd voorkomt met ongeveer 5858 beschreven soorten, merendeels in warmere gebieden. In Nederland zijn 71 soorten aangetroffen, waarvan er 66 als inheems worden beschouwd, 1 als zwerver en 4 als verdwenen. Deze opname is gemaakt met de 100mm F2.8L is USM zonder flitser, de achtergrond word gevormd door een grote bos koolzaad.


Normaals een opname van de oeverzwaluw. Deze zwaluw broedt in kolonies in zelfgegraven holtes in verticale zandige oevers, aan rivieren, meren en zandafgravingen, vaak in tijdelijk aangelegde gronddepots met steile wanden. Deze gronddepots zijn door het project Noordwaard ruimschoots aanwezig en zo zie je maar dat de werkzaamheden als gevolg van de ontpoldering ook al zijn voordelen heeft, want de oeverzwaluw is ruim vertegenwoordigd in de Biesbosch op dit moment.

Maakt U ook graag soortgelijke opnames ? kijk voor meer informatie op onze workshop pagina voor een ruim aanbod Biesbosch workshops in NP de Biesbosch. Daarnaast zijn 1 op 1 workshops of persoonlijke trainingen ook mogelijk, daarvoor kunt U vrijblijvend contact opnemen via het contact formulier op deze site. De raynox-DCR250 vindt U in onze online shop.


Tot de volgende ...;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.



<<nav_first <Vorige | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Volgende> nav_last>>