Landschapsfotograaf & Natuurfotograaf, Marcel van Balkom

Marcel van Balkom professioneel natuur- & Landschapsfotograaf. De natuur speelt een grote rol in zijn leven, maar dat spreekt voor zich als je in een dorpje woont aan de rand van een nationaal park. Als kleine jongen was ik altijd te vinden in mijn favoriete natuurgebied de Biesbosch (mijn eigen achtertuin zeg maar). De herfst, winter en lente zijn mijn favoriete jaargetijden, tijdens deze periodes ben ik vaak op pad in dit geweldige natuurgebied. Tijdens mijn jongere jaren was ik vooral bezig met tekenen en schilderen van roofvogels. Inmiddels heb ik mijn focus kunnen verleggen naar het fotograferen maar de voorliefde voor de natuur is gebleven. Sinds jaren ben ik gepassioneerd bezig met het fotograferen van de natuur. Het zijn vooral de beelden van de ongerepte natuur die me veel voldoening en rust geven. Mijn favoriete dieren om te fotograferen zijn ijsvogels en groot wild, maar landschappen en macro fotografie boeien me ook enorm. Ik ben ook regelmatig actief als freelance, sport en studio fotograaf.

Regelmatig wordt zijn fotowerk gepubliceerd in diverse vooraanstaande natuur- & fototijdschriften. Ook verzorgt hij met enige regelmaat exposities, lezingen en heeft hij diverse prijzen gewonnen met zijn natuurfoto’s, zoals de 1st prijs in Vara’s vroege vogels fotowedstrijd en de titel highly commended bij de BWPA (Britisch Wildlife Fotography Awards 2011). In 2015 is een van zijn foto’s genomineerd voor de Frans Lanting Award en zijn er diverse foto’s gepubliceerd in de National Geographic. In 2017 heeft Marcel zowel de jury- als de publieks prijs gewonnen in de category landschappen van de National Geographic fotowedstrijd. In 2018 is zijn foto gekozen om deel uit te maken van de National Geographic “Greatest Landscapes” expositie welke in het Museon in Den Haag is te bezichtigen. De vele workshops die we met een aantal partners verzorgen zijn een begrip, deze workshops zijn voornamelijk geënt zijn op; natuurfotografie in diverse natuurgebieden in Europa, met als thema landschapsfotografie, filter gebruik en technieken, macrofotografie en natuurfotoreizen in UK, Zwitserland en IJsland. Daarnaast is Marcel X-Photographer voor Fujifilm en Kase brand Ambassador, en zodoende ook betrokken bij de ontwikkeling en promotie van Kase filters.

Zijn wens was om ooit een keer een fotoboek samen te stellen, In 2010 kreeg hij de kans om in samenwerking met pictures publischers een boek te maken over nationaal park de Biesbosch. Het boek is uitgebracht met de titel “MOOI de Biesbosch” en een droom is uitgekomen. Maar de passie en de zoektocht naar unieke natuurmomenten en beelden blijft. Marcel is van mening dat ons kikkerlandje enorm veel te bieden heeft en fascinerende beelden oplevert, je moet het alleen zien en je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Toch wenst hij in de toekomst zijn horizon te verbreden en zijn fotoreizen naar de oernatuur zoals die van Antarctica en IJsland een nieuwe doelstelling. Het eerste resultaat van deze verbreding is te vinden in het boek “A Flirt with the arctic circle in Iceland”, dat Marcel in 2016 heeft gepresenteerd en een eerste exemplaar heeft uitgereikt aan de ambassadeur van IJsland. Iedereen heeft zo een nalatenschap, op een of andere manier voelt Marcel dat het zijn missie is om de tegenwoordige tijd vast te leggen op de gevoelige plaat zodat toekomstige generatie zich een beeld kunnen vormen van de prachtige natuur (althans hoe het ooit eens was). Zie ook wat er voor mij veranderde in 2022, na een sabbatical van een jaar.

@ Nature Talks

Presenteren van mijn landschapsfoto’s

National Geographic

Onthulling foto in greatest landscapes

2017 1ste price

National Geographic foto wedstrijd

@ work 

In NP de hoge Veluwe

Mijn kompas in het leven is de vegvísir
Een vegvísir is een IJslandse magische staaf bedoeld om de drager te helpen zijn weg te vinden door ruw weer.

Het Vegvisir bestaat uit acht Viking runen welke zouden staan voor de windstreken (noord, oost, zuid, west) en de tussenwindstreken (noordwest, noordoost, zuidwest, zuidoost). Sommigen geloven dat het plaatsen van een spijker op het midden van het Vegvisir de richting aan zou geven. De spijker zou dan op bepaalde tijdstippen een schaduw geven waarmee de Vikingen konden navigeren over de zee. Andere legendes vertellen dat het Vegvisir op Viking schepen werd afgebeeld om te verzekeren dat deze schepen weer veilig de thuishaven zouden bereiken.

© 2024 Omega Consultancy & Software, all rights reserved. Just4Moments Fotografie, Marcel van Balkom Landschap & Natuur Fotograaf